Truchlení

02.04.2014 13:37

Truchlení nastává, když u člověka došlo k nějaké ztrátě, která pro něj představuje vysokou hodnotu, případně pokud u něj nastane ohrožení jeho sebepojetí. Potrat této definici plně odpovídá.

 

Žena po potratu hledá možnost, jak žít svůj život dál, bez svého dítěte. Měla by dojít ke smíření a k přijetí, ale ještě ji čeká dlouhá cesta. Při truchlení po potratu je velmi vhodné vyhledat pomoc zkušeného psychologa. Může ženě pomoci překlenout toto těžké období, přijmout to, co se stalo, pomoci se zachováním sociálních vztahů a společenského uplatnění.

 

Součástí truchlení běžně bývá i fáze akutního žalu, kdy je žena depresivní, trpí nespavostí, je zvýšeně dráždivá, nemá chuť k jídlu, špatně se soustředí, neustále se jí vracejí myšlenky na to, co prožila. Tento stav je nutný k tomu, aby žena na jeho konci došla ke smíření, aby znovu získala emoční rovnováhu a aby byla schopna činit reálné závěry pro svůj budoucí život.

 

Jednotlivá fáze truchlení popsala lékařka Elisabeth Kübler – Rossová:

 

1. Fáze: Popření a izolace. Bezprostřední, prudká, šoková reakce. Žena nemůže uvěřit, že je to skutečně pravda, není schopna přijímat a třídit informace. Často se stává, že se domnívá, že jde o omyl, že se lékaři spletli, že miminko stále žije, že k potratu nedošlo nebo že se to celé děje někomu jinému. Žena po potratu často některé informace neslyší, tvrdí, že jí je nikdo nepodal, ačkoli se tomu stalo.

 

2. Fáze: Zlost. Objevení silných, těžko ovladatelných emocí, v popředí se zlostí a hněvem. Žena se zlobí na celý svět okolo, hledá viníka, mnohdy z řad lékařů nebo partnera. Někdy se přidává zmatek. Zejména v situacích, kdy se rodiče pro potrat rozhodli sami, se vyskytují i  pocity viny. Mohou se objevovat rozličné bolesti, úzkosti, strach, neadekvátní radost, psychomotorický neklid, poruchy spánku, zvýšená náchylnost k infekcím.

 

3. Fáze: Smlouvání. Období přehodnocování postoje. Člověk smlouvá o čas. Přemýšlí, jak naplnit čas do konce svého života, co by chtěl ještě stihnout.

 

4. Fáze: Deprese. Přichází hluboký smutek nad ztrátou dítěte. Žena není schopna vidět svou budoucnost jako pozitivní.  

 

5. Fáze: Smíření nebo rezignace. Závěrečná fáze, přijetí smrti dítěte. Měl by se objevit stav vnitřního míru, klidu a vyrovnanosti. Může ale nastat i rezignace a hluboká beznaděj. Je to období hledání nového vztahu k sobě a ke světu.

 

Bolest ze ztráty miminka je specifická a zcela jiná než bolest ze ztráty manžela, rodičů, staršího dítěte nebo jiného milovaného člověka. Smrt dítěte můžeme vnímat jako porušení přirozeného řádu života.

 

Rodiče bývají zdrceni zjištěním, že jejich děti mohou zemřít dřív než oni. Nedostali možnost vyrůst vidět své dítě v nejrůznějších situacích. Mohou se cítit životem nebo Bohem podvedeni, okradeni o čas, který mohli s dítětem strávit. Se smrtí dítěte rodiče ztrácejí část sebe, své budoucnosti, kterou s miminkem spojovali a plánovali. Mohou se za jeho smrt cítit zodpovědní, mohou o sobě pochybovat. Zejména ženy mohou začít nenávidět své tělo, protože je zradilo. Hledají sebemenší příčinu, která mohla potrat způsobit. Rozčilují je ženy, které nedbají na zdravou životosprávu v průběhu těhotenství, a přesto se jim narodí zdravé dítě.

 

Důležité je, abyste si uvědomili, že každý truchlí jinak. Jiným způsobem se s potratem vyrovnává muž, jiným žena, jinak prarodiče, sourozenci a lidé z okolí. Nejdůležitější je otevřená komunikace v rámci celé rodiny.

 

Truchlení běžně zahrnuje tyto příznaky: neustálé zaobírání se myšlenkami na toho, kdo zemřel, podrážděnost, neklid, úzkost, strach, touha po tom, co bylo, beznaděj, zmatek, dýchavičnost, stažené hrdlo, únavu, vzdychání, záchvaty pláče, pocit prázdnoty v břiše, ospalost, změny chuti k jídlu, bolesti a různé projevy úzkosti. Tyto příznaky se zpravidla objevují ve vlnách, mohou trvat několik minut i více než hodinu. Během těchto akutních stavů je důležité zastavit se a věnovat čas svému smutku.

 

Citové vypětí, úzkost a zoufalství mohou vést i k dočasným nebo trvalým změnám osobnosti. Pečlivý člověk se může stát nedbalým, společenský člověk se může lidí stranit, klidný člověk se může stát vznětlivým. Někteří rodiče mají klamné vzpomínky na to, že své dítě viděli nebo slyšeli, i když to není pravda.

 

Mnozí lidé se domnívají, že po truchlení bude všechno jako dřív, ale není to pravda. Celý proces truchlení a zotavování se z potratu může trvat i několik let. A člověk po tomto prožitku již zpravidla nikdy nebude takovým, jakým býval. Potrat je zkušenost, která člověka změní navždy.

 

Rozdílnost truchlení u otce a matky dítěte

Oba rodiče truchlí rozdílně. Je třeba, aby o svých pocitech hovořili. Délka těhotenství ovlivňuje délku truchlení především u mužů, u žen na hloubku traumatu takový vliv nemá. Smutek obou rodičů se týká ztráty snu a očekávané budoucnosti. Oba partneři mohou kolísat mezi stavy důvěrnosti a izolace.

 

Když jeden z partnerů prožívá smutek v danou chvíli intenzivněji, druhý často svůj smutek odsune stranou a stará se o obživu, vydělává, nakupuje a stará se o další děti.

 

Není třeba, aby partneři emocím druhého plně rozuměli. Někdy se stává, že emoce jednoho z partnerů druhého zklamou či rozhněvají. Měli bychom se však oprostit od představ o tom, jak by měl člověk truchlit, jelikož v truchlení neexistuje žádný dobrý nebo špatný způsob. Každý truchlí jinak.

 

Ženy jsou s dítětem více spjaty, možná i díky tomu, že své dítě viděly na ultrazvuku nebo cítily v břiše. Ztráta tak pro ně bývá hlubší. Ženy po potratu zpravidla více pláčí, více se zabývají vzpomínkami na miminko.

 

Muži se při truchlení častěji stáhnou, unikají do pracovních povinností. Někdy mají tendenci hrát si na silné muže, ochránce, soběstačné osoby nebo ty, kteří musí rodinu finančně zabezpečit. Muži truchlí jinak a na jejich manželky to pak může působit i tak, že netruchlí vůbec. Otcové svůj smutek častěji potlačují, snaží se nějak zaměstnat. Mohou být netrpěliví a naléhat na ženu, aby netruchlila. Muži se snáze orientují na případné další těhotenství.

 

Říká se, že ten, kdo dobře projde procesem truchlení, ponoří se až do hloubi svého nitra a znovu se v něm najde. Lépe si porozumí. Najde nové možnosti k utváření nových vztahů, nesmírně jej celá situace posílí a objeví nekonečnou vnitřní sílu do dalších dní.