Legislativa

05.04.2014 13:56

Jak zákon definuje porod a potrat

Podle § 82, odst. 2 zákona 372/2011 Sb. (o zdravotních službách) se plodem po potratu rozumí plod, který po úplném vypuzení nebo vynětí z těla matčina neprojevuje ani jednu ze známek života a současně jeho porodní hmotnost je nižší než 500 g, a pokud ji nelze zjistit, jestliže je těhotenství kratší než 22 týdny.

Nelze-li určit porodní hmotnost, za potrat se považuje dítě, narozené do dvacátého druhého  dokončeného týdnu těhotenství. Nelze-li určit délku těhotenství, jde o dítě menší  25 dlouhý, a to od temene hlavy k patě.

Pitva miminka

Zákon 372/2011 Sb. v § 88, odst. 2 c) stanovuje povinnost patologicko-anatomické pitvy u dětí mrtvě narozených a u dětí zemřelých do 18 let věku.

Podle nového občanského zákoníku, účinného od 1.1.2014 platí, že každý člověk s provedením pitvy svého těla nesouhlasí. Lékař, který ohledává mrtvě narozené dítě, musí mít k nařízení patologicko-anatomické pitvy takového dítěte souhlas jednoho z rodičů.

Potracené miminko

Postup zacházení s plodem po potratu je upraven v § 91 zák. 372/2011 Sb.: Části těla odebrané v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb, plod po potratu, plodové lůžko aj. se zpopelňují ve spalovně poskytovatele. Nemá-li poskytovatel vlastní spalovnu, ve spalovně jiného poskytovatele nebo v krematoriu. Vydání plodu po potratu k pohřbení je prozatím pro většinu nemocnic problémem.

Pohřeb

Chybějící uzákoněná definice mrtvě narozeného dítěte otevírá prostor pro svévolné zacházení s mrtvě narozenými dětmi, které je pak v kompetenci jednotlivých nemocnic. Nikde není uzákoněný nárok rodičů na vydání mrtvého tělíčka. Předáním Listu o prohlídce zemřelého matce (rodičům) počíná běžet 96 hodinová lhůta na sjednání pohřbu ze strany rodičů.  Pokud rodiče do 96 hodin neprojeví zájem o pohřeb, nemocnice naloží s mrtvě narozeným dítětem dle svého provozního řádu (nezřídka spálením v nemocniční spalovně.